Amerika ka të drejtë të shënjestrojë TikTok

Welcome to Kosova Today

Shkrim nga Roula Khalaf, themelues i Kholsa Ventures dhe redaktor për Financial Times Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA-ve në mars miratoi me shumicë dërrmuese një projekt-ligj për të detyruar largimin e TikTok nga kompania e saj kineze. Shumë në Silicon Valley janë kundër këtij projektligji, por unë e mbështes me vendosmëri atë. As unë dhe […] The post Amerika ka të drejtë të shënjestrojë TikTok appeared first on Albanian Post.

Amerika ka të drejtë të shënjestrojë TikTok

Shkrim nga Roula Khalaf, themelues i Kholsa Ventures dhe redaktor për Financial Times

Dhoma e Përfaqësuesve e SHBA-ve në mars miratoi me shumicë dërrmuese një projekt-ligj për të detyruar largimin e TikTok nga kompania e saj kineze. Shumë në Silicon Valley janë kundër këtij projektligji, por unë e mbështes me vendosmëri atë. As unë dhe as firma ime nuk do të fitojmë apo humbim asgjë në bazë të rezultatit të këtij projektligji, por mund të shoh se si TikTok mund të armatoset nga një kundërshtar i huaj.

Kjo zhveshje e TikTok ka të bëjë me parandalimin e një kundërshtari të huaj nga kontrolli i një platforme për të vendosur atë që unë e quaj “AI bindës”, për të manipuluar në mënyrë të fshehtë qytetarët amerikanë, për të kompromentuar zgjedhjet, për të nxitur përmbajtjen përçarëse dhe për të promovuar objektivat e Partisë Komuniste Kineze.

Disa mendojnë se mund t’i parandalojmë këto probleme me legjislacion të ngushtë që kufizon transferimin e të dhënave. Por asnjë nga këto dëme nuk kërkon transferimin e të dhënave. Masat mbrojtëse të privatësisë nuk do ta zgjidhin këtë problem.

Është e qartë se qeveria kineze e konsideron algoritmin TikTok një aset kyç, duke e përfshirë atë në një listë të kufizuar teknologjish në vitin 2020, duke parandaluar eksportin e tij pa miratimin e qeverisë. Pikërisht për shkak të rëndësisë së TikTok si një mjet për spiunazh dhe një platformë për inteligjencën artificiale bindëse, qeveria kineze do të zgjedhë një ndalim mbi shitjen.

TikTok është një mjet që është dëshmuar kaq i vlefshëm – për fushatat e ndikimit social dhe spiunazhin – sa ByteDance po shpenzon para në dorë për një fushatë frikësimi.

Donald Trump, i cili nënshkroi një urdhër ekzekutiv në 2020 për të ndaluar TikTok, tani e ka kundërshtuar atë pas takimit me mega donatorin Jeff Yass, i cili mund të ketë deri në 75 për qind të vlerës së tij neto të lidhur në ByteDance. A është në shitje ndikimi i Senatit?

Disa argumentojnë se ky projektligj bie ndesh me vlerën e fjalës së lirë. Së pari, ndryshe nga sa karakterizohet nga TikTok, ky projektligj në vetvete nuk është një ndalim. Është një shpërndarje e detyruar dhe shpresojmë se është një precedent i zotërimit të mjeteve të korporatave të huaja që mund të arrijë qindra miliona amerikanë.

Ne nuk jetojmë më në një epokë ku eksplozivët janë të vetmet armë shkatërruese; fitimi i zemrave dhe mendjeve me mbikëqyrje dhe ide virale janë ndër teatrot kryesore të luftës së këtij shekulli. Për ta bërë këtë, TikTok përdor një algoritëm të mundësuar nga inteligjenca artificiale e avancuar.

Dhe është në duart e PKK.

Duke pranuar se TikTok është një armë përmbysjeje e fuqizuar nga AI, ne duhet ta shohim atë ashtu siç e shohim armët dhe materialet e tjera të rëndësishme për atdheun tonë dhe industrinë e mbrojtjes kombëtare. Ne ndaluam routerat Huawei në rrjetet e telekomunikacionit të SHBA-ve për arsye parandalimi të mbikëqyrjes. Aftësia për mbikëqyrje dhe bindje e TikTok është e dokumentuar mirë.

Së dyti, një shitje e detyruar e TikTok nuk shkel Amendamentin e Parë të Kushtetutës së SHBA. Disa anëtarë të Kongresit e kundërshtuan projektligjin, sepse ashtu si CCP, ata janë të shqetësuar për lirinë e fjalës.

Por ata janë dukshëm më pak të shqetësuar për aksionarët e TikTok të cilët nuk janë në gjendje të kritikojnë TikTok nga frika se mos u sekuestrohen pronat e tyre. A mund të diskutoni për #Genocidin Ujgur apo #Protestën e HongKong në TikTok?

A nuk është ky një tregues i fortë i kontrollit të CCP? Legjislacioni i propozuar synon pronësinë e huaj të TikTok, jo përmbajtjen e tij. Nuk censuron fjalime specifike. Miratimi i këtij projektligji është një çështje e pronësisë së korporatës, jo e fjalës.

Amendamenti i Parë në asnjë mënyrë nuk i jep Kinës të drejtën për të zotëruar prona të mediave amerikane.

Edhe nëse dikush mund të argumentojë se ky projektligj godet Amendamentin e Parë, ekziston precedent ligjor për ta bërë këtë. Në vitin 1981, Haig vs Agee vendosi se ka rrethana në të cilat qeveria mund të cenojë ligjërisht të drejtat e Amendamentit të Parë të një individi nëse është e nevojshme për të mbrojtur sigurinë kombëtare dhe për të parandaluar dëmtimin e konsiderueshëm.

TikTok dhe AI që mund të kanalizohet përmes tij janë çështje të sigurisë kombëtare dhe kombëtare që plotësojnë këto standarde.

Nëse ky projekt-ligj shndërrohet në ligj, presidenti do të kishte fuqinë të detyrojë çdo media sociale në pronësi të huaj të shitet nëse agjencitë e inteligjencës amerikane i konsiderojnë ato një kërcënim për sigurinë kombëtare.

Ky qëllim më i gjerë duhet të mbrojë kundër sfidave që kjo është një projekt-arritje. Një gjuhë e ngjashme ndihmoi në mbrojtjen e ndalimeve efektive për Huawei dhe Kaspersky Lab.

Sa i përket vlerës së TikTok si një ndihmë për konsumatorët dhe bizneset, ka shumë kompani që mund ta zëvendësojnë atë shpejt. Në vitin 2020, pasi India ndaloi TikTok në mes të tensioneve gjeopolitike midis Pekinit dhe New Delhi, shërbimet duke përfshirë Instagram Reels, YouTube Shorts, MX TakaTak, Chingari dhe të tjerë e mbushën boshllëkun.

Pak e vlerësojnë që TikTok nuk është i disponueshëm në Kinë. Në vend të kësaj, konsumatorët kinezë përdorin Douyin, aplikacionin simotër që përmban video edukative dhe patriotike dhe është i kufizuar në 40 minuta në ditë përdorimi total.

Spinaqi për fëmijët kinezë, fentanil – një tjetër eksport kryesor i Kinës – për tonin. Më keq akoma, TikTok është një fentanil i programueshëm, efektet e të cilit janë nën kontrollin e CCP.

The post Amerika ka të drejtë të shënjestrojë TikTok appeared first on Albanian Post.

Tags Kerko

Kete lajm mund ta gjeni direkt ne linqet me posht:
Shkrim Roula Khalaf Kholsa Ventures Financial Times Dhoma TikTok Silicon Valley Partis Komuniste Kineze Masat ByteDance Donald Trump Senatit Huawei Amendamentin Kushtetut Kongresit Genocidin Ujgur Protest HongKong Legjislacioni Miratimi Amendamenti Amendamentit Kaspersky India Pekinit Delhi Instagram Reels YouTube Shorts TakaTak Chingari Douyin Spinaqi Amerika Albanian

Kerko ne Google fjalet :

Kliko mbi fjalet me posht shfaqet kerkimi:
Shkrim Roula Khalaf Kholsa Ventures Financial Times Dhoma TikTok Silicon Valley Partis Komuniste Kineze Masat ByteDance Donald Trump Senatit Huawei Amendamentin Kushtetut Kongresit Genocidin Ujgur Protest HongKong Legjislacioni Miratimi Amendamenti Amendamentit Kaspersky India Pekinit Delhi Instagram Reels YouTube Shorts TakaTak Chingari Douyin Spinaqi Amerika Albanian

Shiko videon ...

Sisteme Online Programime
Programing Online
Përmbajtja fillestare