Arsyet e bazuara në psikologji, ja pse njerëzit tradhëtojnë

Kur dikush tradhëton, zakonisht nuk ka të bëjë me partnerin e tij dhe gjithçka ka të bëjë me psikologjinë e tij. Të tradhëtosh është një nga ndjenjat më të këqija në botë. Jo vetëm që është e lodhshme emocionalisht, por e bën më të vështirë të duash dhe t’i besosh dikujt tjetër ndonjëherë. Vetëvlerësim i […]

Arsyet e bazuara në psikologji, ja pse njerëzit tradhëtojnë

Kur dikush tradhëton, zakonisht nuk ka të bëjë me partnerin e tij dhe gjithçka ka të bëjë me psikologjinë e tij.

Të tradhëtosh është një nga ndjenjat më të këqija në botë. Jo vetëm që është e lodhshme emocionalisht, por e bën më të vështirë të duash dhe t’i besosh dikujt tjetër ndonjëherë.

Vetëvlerësim i ulët ose pasiguri.

Realiteti i trishtuar është se shumë njerëz mashtrojnë për të rritur egon e tyre të brishtë. Sipas psikologes sociale Theresa E. DiDonato, një studim i kryer tregoi se 57% e njerëzve përdorin vetëvlerësimin më të lartë si një motivues për të tradhtuar partnerët e tyre. Sedona Sky Academy sugjeron gjithashtu se tradhtia i ndihmon njerëzit e pasigurt të ndihen të vlefshëm, të denjë, të dëshiruar dhe të vlerësuar.

Shpëtim.

Ikja nga realiteti është një tjetër arsye pse tradhëtarët mashtrojnë. Sipas seksologut dhe psikoterapistit klinik, Robert Weiss, mashtruesit janë të pakënaqur me jetën e tyre.

Kjo pakënaqësi i shtyn mashtruesit të reflektojnë se si mund të kishte qenë jeta e tyre. Nëpërmjet kësaj, ata eksplorojnë anët e ndrydhura të vetvetes dhe pikërisht atëherë fillon mashtrimi.

Fuqia, kontrolli dhe emocioni i dominimit.

Mund të tingëllojë ndryshe, por disa njerëz mashtrojnë sepse kanë probleme me pushtetin dhe kontrollin. Të jesh në një marrëdhënie të përkushtuar mund të nënkuptojë kompromis me partnerin. Duke mos dashur të heqin dorë nga kontrolli, ata i rikthehen tradhëtisë. Mashtrimi për ta është një mënyrë rebele për t’u thënë të tjerëve se kanë ende fuqi dhe kontroll”, thotë Klinika Ndërkombëtare e Psikologjisë.

Linku: https://www.yourtango.com/heartbreak/psychology-based-reasons-people-cheat

Burimi i fotos: pexele.com